Wat is osteopathie

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat osteopathie is. Osteopathie is een manuele behandelingsmethode waarbij het lichaam als één geheel wordt beschouwd. Problemen of bewegingsstoringen in één onderdeel van het lichaam, kunnen een invloed hebben op een ander lichaamsdeel.

Daarom zal een osteopaat door middel van vragen en onderzoek een beeld vormen van de oorzaak van een probleem. Soms is het voor de patient verwarrend dat de behandeling zich in eertse instantie niet richt op het lichaamsdeel waar de pijnsymptomen zich voordoen. De bedoeling is om eerst de oorzaak van het probleem op te lossen en zich dan pas te concentreren op de lichaamsdelen waar zich de pijn manifesteert.

Een osteopaat zal bij zijn behandeling geen elektrische toestellen gebruiken zoals een kinesist wel doet en zal door manuele technieken de problemen van de bewegingsbeperkingen onderzoeken en behandelen.

Vandaag de dag consulteren volwassenen veelal een osteopaat omwille van problemen met wervels (lage rugpijn, bekken, nekpijn, ….). Bij de behandeling hiervan worden er manipulaties van de wervels uitgevoerd waarbij er zich een krakend geluid voordoet. Vandaar dat er in de volksmond een osteopaat ook wel eens een “kraker” wordt genoemd.

Een osteopaat werkt echter ook op andere weefsels (spieren, fascia, organen, ligamenten, …) waarbij er ook gezondheidsproblemen zoals reflux bij een baby kunnen behandeld worden.

Heeft u nog steeds vragen over wat osteopathie juist is en wat het voor u kan betekenen, dan kan u ons gerust een mailtje sturen of telefonisch contacteren.

European School of Osteopathy in Maidstone (Engeland)